Понеділок, 29 листопада 2021

Тимчасові цикли у всесвіті

Але Веди кажуть, що воля Крішни проявляється в часі:


"Весь космічний порядок у Моїй владі. З Моєї волі він проявляється знову і знову, і з Моєї волі він знищується, коли прийде час "(БГ 9.8)

Під впливом енергії часу всі об'єкти в матеріальному світобудові проходять через три принципових етапи:

· Творіння,
· Підтримка,
· Руйнування.

У Ведах також зазначаються три фази часу:
· Минуле,
· Справжнє,
· Майбутнє.

Коли ми говоримо про час, то маємо на увазі розвиток від творіння до руйнування, від минулого до майбутнього, від початку до кінця, хоч сам по собі час не підрозділюється на вищезазначені категорії.

Час у всесвіті
"У вічного часу немає ні початку, ні кінця. Воно є представником Верховного Господа, творця цього світу-в'язниці. Час служить причиною загибелі виявленого світу, він виконує творчі функції, змушуючи одну живу істоту з'являтися на світ з чрева іншого, і руйнує всесвіт, знищуючи навіть володаря смерті, Ямараджу "(ШБ 3.29.45)

Тривалість існування матеріального всесвіту обмежена. Вона існує протягом одного життя Брахми і вимірюється в повторюваних циклах калп. Калпа - це день Брахми, а один день Брахми складається з тисячі періодів в чотири йуги: Сатйа, Трета, Двапара і Калі. Вони тривають відповідно 1.728.000, 1.296.000, 864.000 і 432.000 років. Цей цикл з чотирьох йуг називається дивйа-йугою, тривалість якого становить 4.320.000 років. Тисяча дівйа-йуг становить один день Брахми. Стільки ж триває його ніч. У місяці Брахми тридцять таких днів. Його рік (також як і наш) складається з дванадцяти місяців. Брахма живе сто таких років і потім помирає. Ці сто «років» за земним обчисленням відповідають 311 трильйонам 40 мільярдам років. На санскриті цей період часу називається вікалпою.

Тимчасові цикли
· Дівйа-йуга (цикл йуг) 4 320 000,
· Калпа (день Брахми, цикл з тисячі Дівйа-йуг)
4 320 000 000,
· Вікалпа (життя Брахми) 311 040 000 000 000.

Описи Сатйа йуги
Описи відмінних рис кожної епохи містяться в багатьох Пуранах. У Шрімад-Бхагаватам (12.3.18 і далі) говориться, що Сатйа-йуга - це епоха чесноти, мудрості та релігії. У ній немає ні пороку, ні невігластва. Людям Сатйа-йуги властиві правдивість, милосердя, аскетизм і чистота. Ці риси - «чотири ноги» релігії, загальновизнані риси побожного життя, присутні в будь-якому справжньому духовному методі. Люди в Сатйа-йугу задоволені, доброзичливі, спокійні, стримані і терпимі. Вони черпають радість всередині своєї справжньої сутності, а не у зовнішній діяльності, спрямованій на ускладнення почуттів. Вони знають свою духовну сутність і жувуть у гармонії з Богом, природою і один з одним. Вони бачать усе навколо рівних і завжди прагнуть духовної досконалості. Перебуваючи під впливом благості, люди Сатйа-йуги живуть до 100 тисяч років.

Детально про Сатйа-йугу, або Крита-йугу, йдеться в Наррада-Пурані (1.41.7 - 11). У Крита-півдню не було поділу на різні види божественних і демонічних істот, таких як деви, данави, гандхарви, якші, ракшаси або наги (змії). Всі володіли достоїнствами девів (напівбогів). Всі були прекрасні і чеснотливі. Купівлі та продажу не існувало. Веди являли собою єдине ціле. Люди з задоволенням виконували свої обов'язки, властиві їхньому способу життя. Було лише одне Божество - Господь Нараяна, і всі були Його відданими, зануреними в аскезу та медитацію, самозборченими, сповненими чесноти, вільними від жадання та інших вад. Їх розум був зайнятий пошуком сенсу дхарми (духовного обов'язку), і не було в них ні заздрості, ні ревнощів, ні гордині, ні лицемірства. Всі були правдиві і вельми зведені в науці Археолог. Життя кожної людини супроводжувалося священними обрядами, що відповідали її суспільному становищу.

У Сатйа-йугу, продовжує Курма-пурана (1.29.14-17), навіть поява людини на світ відбувалася у відповідності з авторитетним духовним методом, так що кожен вже з народження мав високорозвинену свідомість. Засоби до існування добувалися без жадібності. Громадяни завжди були задоволені, їм були доступні всі задоволення і розваги. Ніяких відмінностей між ними не було, а тому не було і поділу на вищих і нижчих. Всі жили однаково довго і були однаково прекрасні. Вони не знали горя і були дуже прив "язані до правди, медитації та аскези. Розум їх завжди був умиротворений.

В Падма Пуране (7.26.2-5) также сказано, что в Сатйа-йугу все были преданными Верховного Господа, т. е. все люди поклонялись Кришне или Его личным экспансиям, неотличным от Него. Люди в Сатйа-йугу ніколи не хворіли і не відчували горя. Вони були правдиві, добрі і довговічні. У всіх було вдосталь зерна і всього іншого. Вони не завдали шкоди іншим істотам і були позбавлені релігійного лицемірства. Ніхто не чинив неправедних вчинків.

Описи Третини йуги
У Шрімад-Бхагаватам (12.3.20 і далі) говориться, що в наступну епоху, Трета-йугу, рівень дхарми (релігії) падає на чверть, і на стільки ж зростає вада. Падіння релігії виражається в появі брехні, жорстокості, незадоволеності і сварок. У міру того, як люди втрачають зв "язок зі своєю духовною сутністю, ці прояви посилюються. У Трета-йугу люди ревно здійснюють різні обряди і суворі аскези, заради як духовних, так і матеріальних цілей. Їхній добробут ґрунтується на виконанні настанов трьох Археолог. Люди ще не дуже жорстокі і не так сильно охоплені жаданням. Однак у цю епоху суспільство вже поділяється на соціальні класи: брахманів (богословів і священиків), кшатріїв (правителів і воїнів), вайшів (торговців, банкірів і фермерів) і шудр (простих робітників). У Трета-йугу люди живуть в середньому 10 тисяч років.

У Падма Пуране (7.26.6-9) сказано, що з початком Трета-йуги у світі з'явилося горе, яке вразило деяку частину людей. Більшість людей у цю епоху наділені добротою і займаються поклонінням Вишну. Їх розум був незворушний і вони були щасливі, займаючись духовним життям і послідовно проходячи всі її стадії. Брахмани вчили людей Ведам, були благородні і вірні слову. Вони здійснювали аскези і дотримувалися обітниць, приборкували почуття і не любили приймати милостиню або подарунки.

Описи Двапара йуги
У Двапара-йугу, як говориться в Шрімад-Бхагаватам, релігія, чеснота і духовні цінності скорочуються ще на чверть, а порок на стільки ж зростає. Люди прагнуть слави, популярності та пошани. Вони багаті, мають великі сім'ї, насолоджуються життям і займаються вивченням Археолог. Живуть вони одну тисячу років. Біблія говорить, що Адам і його сини жили по 900 років. Події, описані в Старому завіті відносяться до епохи Двапара-йуги, що переходить в Калі-йугу.

У Падма-пуране (7.26.10-13) сказано, що, коли настала Двапара-йуга, деякі люди ще були чеснотливі, але інші вже загрузли в гріхах. Одні були щасливі, а інші дуже нещасні. Через свою жадібність, царі почали спустошувати власні землі.

У Вайу-Пурані (58.24-25) сказано, що в Двапара-йугу з'являється незгода між людьми, яка призводить до розбратів, життя стає напруженим, тіло людини виснажується. Жадібність, війни, хвороби, вбивство тварин, порушення громадських встановлень, пристрасть і ненависть - все це з'являється і розвивається в Двапара-йугу.

Опис Калі йуги
Шрімад-Бхагаватам стверджує, що в Калі-йугу відбувається повне падіння чесноти, яка до кінця Калі-йуги практично зникає. Безперервне наростання безверства зводить усі заповіді релігії до нуля, відкриваючи шлях розбратам, пороку, невігластву та різноманітній впровадженій і псевдодуховій діяльності. Життя ускладнюється, а тим, хто прагне духовної самоусвідомлення, стає особливо важко через безліч хибних шляхів, що не призводять до істини. В епоху Калі духовність поступово стає не більш ніж туманною і невизначеною формою буддизму, в якому відкрито заперечується існування духовної реальності: індивідуальної душі та Наддуші, тобто Верховного Господа. Через розбрат, труднощі і власні вади люди Калі-йуги живуть, в кращому випадку, сто років. По закінченні Калі-йугі приходить Господь як Калки, який знищує неправедних правителів світу, прокладаючи шлях новому золотому віку, Сатйа-йузі.

У Падма-Пурані (7.26.15-17) йдеться, що в Калі-йугу, яка є обителью пороку, всі зайняті гріховною діяльністю. Люди відкидають Веди, духовну правду, і займаються грою та крадіжками. Навіть брахмани починають шахраювати, щоб вижити. Всі прив'язані до сексу і помрачають розум напоям. Люди викрадають чуже майно. На перший план висуваються єретики та атеїсти. Йдеться також (3.7.13-14), що люди, які народилися в Калі-південь, гнівливі, жадібні, безчесні, ревниві, горді, злі, брехливі, хитрі і абсолютно ліїшені блиску.

Люди, які знають Веди, кажуть, що Калі-йуга почалася безпосередньо перед приходом Господа Крішни 5 тисяч років тому, але, завдяки присутності Господа, її вплив не відчувався. Однак коли Крішна покинув цей світ, Калі-йугу вже нічого не стримувало. Це підтверджується в Шрімад-Бхагаватам (12.2.29-33) і в Вишну Пурані (4.24), де йдеться також, що Калі-йуга триває 1200 років напівбогів, або 432 тисяч земних років. У відповідності з розрахунками Ведичної астрономії, Калі-йуга почалася 20 лютого 3102 р. до н.е.

Деградація духовності в століття Калі
У Шрімад-Бхагаватам (12.3.24-25) сказано, що до часу початку Калі-йугі збережеться лише чверть основ релігії. У міру розгортання Калі-йугі релігійні принципи будуть продовжувати руйнуватися, поки не зникнуть зовсім. З цього можна зробити висновок, що Калі-йуга - це епоха, коли найпомітнішу роль у суспільстві починають грати безбожники.

Далі говориться (12.3.43-44), що розум людей буде розбещений атеїзмом, і вони не будуть здійснювати ніякого поклоніння Верховному Суті. Великі духовні особистості, що живуть далеко за межами людського буття, схиляються перед Верховним Господом, але нікчемні люди цієї епохи не роблять цього. Нехай навіть людина перебуває на смертному одрі, і, охоплений страхом, б'ється в агонії, - якщо вона в цей момент вимовить ім'я Всевишнього, Шрі Крішни, то буде звільнений від карми і досягне духовного світу. Але люди епохи Калі занадто горді, щоб зробити це.

Одне з прокльонів Калі-юги - це велика кількість помилкових гуру і непридатних «духовних вчителів». У Шрімад-Бхагаватах (12.3.38) ми знаходимо згадку про те, що позбавлені культури люди будуть прикидаються духовними людьми, зображуючи з себе пов'язаних з Богом людей, збираючи милостиню і тим заробляючи на їжу. Ці самозванці будуть сидіти на в "ясаасанах і говорити про релігію, хоча насправді їм нічого не відомо про справжню духовність і накого духовного керівництва вони запропонувати не можуть. Найчастіше ці самозванці від релігії дають своїм слухачам і послідовникам лише велику кількість порад, та надію на спасіння, і цього вистачає, щоб не вичерпався потік грошей, які жертвують простодушні люди.

У Лінга Пуране (40.5) говориться, що вадами сповняться навіть ті, кому належить володіти гідними якостями, тобто вчителі, священики і брахмани. Вони не виконуватимуть належних релігійних обов "язків і перестануть вивчати Веди. Нарада-Пурана (1.41.52) стверджує, що з розвитком Калі-йугі священики вступатимуть у незаконні статеві стосунки з будь-якими жінками.

У Шрімад-Бхагаватах (12.2.4-5) йдеться, що про духовне становище людини судитимуть за зовнішніми ознаками або одягом, який вона носить. Через це люди будуть метатися від однієї духовної дисципліни до іншої, від одного рівня до іншого. Якщо людина красномовна і вміє жонглювати словами, її вважатимуть великим ученим, незалежно від рівня її духовного усвідомлення і досвіду. Одна з великих бід Калі-юги полягає в тому, що люди, які володіють мізерними знаннями, будуть прагнути вчити інших, як якщо б вони володіли істиною в останній інстанції.

Курма Пурана (1.30.31) також говорить про це, стверджуючи, що в Калі-йугу нечестивці беруть на себе обіти, в яких немає ніякого проку, і свідомо вводять в оману інших, змушуючи їх слідувати помилковим доктринам. Совещание Пурана (1.41.54-55, 59-60) тоже упоминают о том, что шудры (лишенные интеллекта люди) перестанут служить достойным брахманам, а станут считать обладателями знания самих себя и примутся совершать священные обряды. Вони будуть одягатися в одягу кольору охри, волосся їх буде сплутане, а тіло вони будуть обмазувати попелом. Обманом додавши собі вигляд святих, вони проповідуватимуть свої фальшиві уявлення про дхарму (релігійний обов'язок). Безліч єретиків, таких як нагі аскети (їх можна бачити в Індії), злиденні в червоних одязі і т. д., будуть бродити тут і там, відкидаючи Веди і проповідуючи неавторитетні або помилкові, безплідні доктрини.

Далі в цих текстах з Нарада Пураны говориться, що в Калі-йугу руйнівники дхарми часто будуть чудовими співаками, акторами або музикантами. Це означає, що захоплювати людей на хибні духовні шляхи будуть не тільки помилкові вчителі, а й ті, хто володіє певними талантами, і кого шанують за видатні здібності, тобто популярні музиканти, співаки, актори, політики - словом всі, хто має вагу і вплив у суспільстві. Такі люди будуть руйнувати дхарму як своїми словами, так і своєю поганою поведінкою і способом життя. Вони будуть подавати погані приклади, яким підуть інші.

У Шрімад-Бхагатам (12.3.32) передбачається, що справжнє знання буде осквернено тлумаченнями філософів і атеїстів. Так звані священики стануть відданими своїх шлунків і геніталій. Так буде поступово прихована, а потім і зовсім загублена справжня мета ведичного духовного знання.

Ведичні критерії справжніх вчителів і шахраїв

Піднесення цих духовних самозванців - справжнє нещастя Калі-юги, особливо для тих, хто зайнятий серйозним пошуком початкової духовної істини. Як сказано в Шрімад Бхагаватам (10.20.8):

У сезон дощів, у мороці вечірніх сутінків лише світлячки сяють яскравіше, але не зірки, подібно до того, як в Калі-йугу через переважання гріховної діяльності безбожні вчення затьмарюють справжнє знання Археолог.

Пророцтва, що стосуються фальшивих гуру і духовних учителів, містять вказівки на те, за якими ознаками можна визначити негідного. Скориставшись ними, ми зможемо розрізняти, хто є правдивим духовним авторитетом, а хто - ні.

Якщо людина релігійний напоказ, якщо вона себялюбна і самовдоволена, впивається власною величчю, якщо вона проповідує щось, що тільки на перший погляд здається піднесеною філософією, а на ділі не є істиною, то така людина або шахрай, або просто не володіє достатнім досвідом і зрілістю в духовному житті.

Якщо він прикидається релігійним, а сам схильний до гріховних звичок, якщо він не вивчає початкові духовні тексти, не виконує релігійних обов'язків і т. д., тоді він просто лицемір, або того гірше. Так описані ті, кого нам треба уникати.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, наскільки важливо прийняти знання з справжнього джерела і вручити себе гідному духовному керівництву. Що стосується людей, від яких ми маємо намір прийняти духовні настанови, то перш ніж приймати їх у такій якості, нам слід вивчати їхнє життя, їхні звички, традицію, якої вони дотримуються. Чи вони поширюють любов і відданість? Чи проповідують спрагу влади і прагнення до управління? Створюють свою власну релігію або точно дотримуються вчення попередніх вчителів і достовірних священних текстів?

Згідно з ведичною системою перевірок і оцінок, будь-яка традиція, якою слід духовний учитель, повинна бути підтверджена трьома джерелами: 1) шастрами, достовірними священними текстами, що сходять до Верховної Особистості Бога, 2) садку, що передують ачарями, або духовними вчителями, а також святими мудрецями і 3) гуру, сучасними духовними авторитетами.

Якщо всі ці три джерела узгоджуються в духовній практиці вашого вчителя, ви можете бути впевнені, що приймаєте справжній авторитет. Відповідно, ви можете бути впевнені, що настановам такого вчителя треба дотримуватися. Якщо духовний вчитель або ачар не спирається на цю систему перевірок і оцінок, тоді треба бути дуже обережним, бо можна легко пасти жертвою обману і опинитися на поганому або матеріалістичному шляху, замість того, щоб стати частиною духовної системи. Будь-який духовний вчитель, поведінка або вчення якого не підтверджується вищевказаними 3-ма джерелами, або мошеник, або недосконалий у своєму знанні, досвіді та рівні духовного усвідомлення. Таких «учителів» слід уникати.

Чітрвиртим фактором у цій системі перевірок є усвідомлення того, яку сампрадайу, або ланцюг учнівської спадкоємності, представляє даний вчитель. Хто його духовний учитель? А хто духовний учитель його вчителя? Ведичний принцип наказує кожному, навіть втіленню Бога, прийняти духовного вчителя - хоча б для того, щоб подати правильний приклад. Від того, який ланцюг учнівської спадкоємності і якого вчителя в цьому ланцюгу ви прийміть, залежить світогляд і, відповідно, образ думки, якого він буде вас вчити.

Веди стверджують, що приналежність до авторитетного ланцюга спадкоємності є першим критерієм авторитетності духовного вчителя. Шрі Крішна говорить в Бхагавад Гіте (4.2):

"Ця вища наука передавалася по ланцюгу учнівської спадкоємності, і так пізнавали її праведні царі. З часом цей ланцюг був порушений, і тому сутність знання здається зараз втраченою.

П'ять тисяч років тому Шрі Крішна знову повідав Бхагавад-Гіту, щоб відновити це знання. Водночас її записав Шрила В'ясадєва, літературне втілення Бога. Отже, щоб вважатися авторитетним, духовний вчитель повинен належати до визнаного й авторитетного ланцюга учнівської спадкоємності, що веде до істиного джерела знання, яке дає кожному, хто шукає справжнє світло знання. Переконавшись, що вчитель поєднаний з гідним ланцюгом духовних вчителів, а його вчення відповідає трьом вищезгаданим джерелам, людина може бути впевнена у своєму духовному прогресі. Ретельно повіряючи все цими трьома критеріями, можна розгледіти справжнього вчителя і справжній шлях.

Методи самоусвідомлення в різні епохи
У Шрімад Бхагаватах (12.3.52) сказано: "Методом самоусвідомлення для Сатйа-йуги є медитація на Вишну, для Третини-півдні - вчинення вогняних жертвопринесень, у Двапара-південь - поклоніння Господу в храмі. Того ж самого (тобто самоусвідомлення) в Калі-південь людина може досягти за допомогою повторення і співу Харе Крішна мантри ".

Міні золотий вік всередині століття Калі
У Брахма-вайварті Пуране Шрі Крішна пророкує, що по закінченні 5 тисяч років Калі-юги в світ з'явиться Його мантра-упасака (відданий, що поклоняється Його святим іменам) і поширить спів і повторення імен Крішни по всій планеті. Де б і хто б не прийшов у зіткнення з цим методом, свідомість такої людини зміниться. Вплив цього методу буде таким сильним, що розвиток століття Калі призупиниться. Цей період глобального духовного пробудження триватиме приблизно до 12 000-го року н. е. Коли ж він закінчиться, продовжує Господь Крішна, століття Калі повністю вступить у свої права.

Метод повторення Харе Крішна мантри - це авторитетний Ведичний метод, який володіє величезною силою в Калі-південь. Калі-сантарана

Упанішад говорить про це наступне:
"Харе Крішна Харе Крішна Крішна Крішна Харе Харе/Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе. У всій ведичній літературі не знайти більш сильного духовного методу, здатного протистояти згубному впливу століття Калі, ніж повторення цих 16-ти імен "

Найпопулярніше на сайті