П'ятниця, 28 січня 2022

Полюбити Бога

Висловлювання всіх великих людей прекрасні, але багато в чому загадкові: зрозумілі, вони наближають правду якомога ближче до серця, незрозумілі, вони залишаються «мертвою» буквою. Така таємнича властивість пояснюється тим, що для людей, просунутих у їхньому внутрішньому зверненні до Божества, природно отримувати одкровення, абсолютно незбагненні для менш розвинених душ. Стадії прогресу багато в чому схожі з колами спіритуалізму, які, хоча й помилкові самі по собі, можуть багато пояснити про поступовий розвиток душі. Як ми розуміємо, деякі спіритуалісти вважають, що, облагороджена, матерія перетворюється на дух.


Ця теорія повністю суперечить усім внутрішнім переконанням. Матерія є матерія, а Дух є Дух, і жодне з них не може складатися з іншого. Існування Духа безумовно вище, хоча в нашому теперішньому стані матеріального рабства ми не в змозі до кінця осмислити дійсне ставлення Духа до матерії, простору і часу. Залишивши осторонь метафізику, ми доходимо висновку, що, піднімаючись вище і вище, людська душа стає здатною зрозуміти те, про що ми зараз не маємо жодного уявлення. Згідно з цим важливим законом, Ісус з Назарета отримав слова, наведені вище.

Читачів, які височіють над середнім рівнем людей, ці слова Ісуса навчають любити Бога всім своїм серцем (що означає прихильністю серця, яку можна розрізнити в кожній дитині і протилежністю якої є ненависть), всім своїм розумом (тобто інтелектом, який знає, в протилежність невігластву про хороше і благе), всією своєю душею (тобто тим початком людської істоти, яка поклоняється Всевишньому і відчуває власне безсмертя) і всією фортецею своєю (тобто всіма вчинками). Однак щось набагато більше й інші, кращі, більш високі смисли відкриваються натхненому понад у цих святих словах Богодухновеного Ісуса. Він навчає людину любити Бога, а не знати Його, чи думати про Нього, чи ненавидіти Його чи думати про Нього. Ісус вчить нас, що людина у своєму абсолютному стані не є ні інтелектом, ні тілом, але є чиста Душа. Мудрість є істота душі, а її вчинок - абсолютна любов'3 Абсолютний стан людини полягає в її абсолютних взаєминах з Божеством у чистій любові. Тому любов і тільки вона є релігія Душі, а значить і людини в цілому.

Тут учень запитує: "Що ж мені робити з серцем? Моє серце любить дивитися, «як посміхається сонце», любить «з'їсти найсолодшу страву і помилуватися танцем». Ісус відповідає дуже глибоко: "Так, ти повинен полюбити Бога всім своїм серцем; зараз твоє серце прагне до всього, крім Бога, але ти повинен, все одно як об'їжджаючи впертий кінь, направити біг твоїх переживань до люблячого Бога ". Такий один з чотирьох образів служіння, або, як його визначає Вайшнавська Література, Шанта Раса4. Тоді учень каже: "Господи, розум відводить мене від Бога: він хоче звернути мене в позитивізм5; наставь мене, що мені робити? " "Так, - відповідає Ісус, - ти повинен полюбити Бога всім своїм розумом, іншими словами, чи сприймаєш ти щось, усвідомлюєш, пам'ятаєш, уявляєш або обмірковуєш, не дозволяй собі бути сухим мислителем, але люби. Тільки любов здатна розм'якшити сухість інтелекту; розвивай свій розум на доброму і святому любов'ю до істини, духовної краси і гармонії ". Така друга стадія розвитку Вайшнава, що зветься Дасйа Расой6. Тоді учень запитує, чи достатньо для нього розвинених прихильності і розуму, і Господь каже: «Ти повинен любити Бога і душею своєю, що означає сприймати себе в духовній співучасті Божості і отримувати святі одкровення в найбільш піднесені години свого служіння».

Це Сакхйа Раса7 Вайшнавов: Душа, звернена до Бога у святому і безстрашному служінні. Учень побоюється, що в такому становищі він загубиться і не зможе нічого робити. Тоді Спаситель каже йому ці слова: "Ти повинен полюбити Бога всією фортецею своєю, тобто всією своєю волею; ти помиляєшся, вважаючи, що лишишся діяльності, - ти знайдеш її у багато крат. Праця для Бога і Богом даний, що походить не з корисливості, але зі священної вільної волі (єдиної фортеці людської), і виражає собою чисту любов, повністю захопить твою увагу ". Такий загальний опис Бхакті. Потім Ісус продовжує: «Люби людину, як брата твого». Це вказує на четверту стадію любові, коли відчуваєш, що всі люди брати, а Бог - їхній спільний Батько. Така Ватсалйа Раса на першому етапі свого розвитку.

Таким чином Бхакті (любов) у своєму самому початковому прояві сприймається в людині у вигляді серця, потім у вигляді розуміння, потім у вигляді душі, і, нарешті, у вигляді волі. Ці прояви не руйнують один одного, але чудово складаються в стрункий будинок того, що ми кличемо людиною духовною, або Екантою Вайшнавської Літератури. Але за ними стоїть ще більш висока істина, що відкриває себе лише тим небагатьом, хто до неї готовий. Ми маємо на увазі духовне перетворення Душі на жінку. Це є той високий нехтувальний стан, в якому душа може скуштувати від солодощі нерозірваного шлюбного союзу з Богом Любові. Така п'ята, найвища стадія розвитку Вайшнава, яку ми звемо Мадхура Расою, і їй однією присвячена найпрекрасніша частина всієї Вайшнавської Літератури. Таємнича, ця стадія людського життя доступна не для всіх, а сказати точніше, недоступна ні для кого, крім «обраних Богом». Вона настільки недосяжна для середньої людини, що «реалісти» і навіть звичайні віруючі не в змозі зрозуміти її, і, більш того, насміхаються над нею, як над чимось протиприродним. Боже! Відкрий Свої дорогоцінні істини всім, щоб обраних Тобою не зараховували до фанатиків і божевільних і щоб все людство удостоїлося бути «обраним Тобою»

1 It was Christ Jesus who first said (Перший це сказав Христос Ісус) - Ісус повторює заповіді Старого Завіту (Другозаконня 6.4-5 і Левіт 19.18), але саме він перший виділяє саме ці дві заповіді разом як суть усіх заповідей, а не Шрила Тхакур Бхактивінод не цитує Ісуса дослівно (с. Мф 22.37-39; Мк 12.30-31), але й сам Ісус не повторює слово в слово Мойсея (Вт 6.4-5). Значущий, як ми бачимо з подальшого пояснення Шрили Бхактивінода, порядок серце-розум-душа-фортеця (сили) ми знаходимо у відповіді книжника, коли той повторює почуте від Ісуса в Мк 12.33. Люби людину, як брата твого - таке прочитання заповіді «люби ближнього твого, як самого себе» підтверджується не тільки Божественним авторитетом Шрили Тхакура Бхактивінода, але як Старим Завітом (Левіт 19.17-18): "Не ворогуй на брата твого в серці твоєму... Не мсти и не имей злобы на сынов народа твоего, но люби ближнего твоего, как самого себя. Я Господь Бог ваш ", так і посланнями Апостолів, як наприклад. 1 Івана 2.7-10; 4.21; 5.2: "Кохані! пишу вам не нову заповідь, але заповідь давню, яку ви мали від початку.... Але притому і нову заповідь пишу вам: … Хто каже, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той ще в темряві. Хто любить брата свого, той перебуває в світлі, і немає в ньому спокуси. І ми маємо від Нього таку заповідь, щоб люблячий Бога любив і брата свого... Що ми любимо дітей Божих, то пізнаємо Його, коли любимо Бога і дотримуємося Його заповідей ".

2 Поняття «абсолютний» тут вживається у значенні нірупадхік, «який не має відношення до тимчасових покриттів».

3 Мудрість = Чит, вчинок = Дхарма, абсолютна любов = Према.

4 Споглядання до Бога
5 Система філософських поглядів, що відносять теологію та інші методи пізнання, засновані на визнанні надчуттєвого світу, до застарілих і недосконалих і вважають чуттєвий і експериментальний досвід єдиним джерелом позитивного (тобто реального) знання.

6 Службове ставлення до Бога
7 Служіння Господеві як Другові
8Взаімовідносини Старшого і Дитини

Найпопулярніше на сайті