Понеділок, 29 листопада 2021

Ідея спокуси в Євангеліях

Уявлення про людство в його непробуженому стані, згідно з Євангеліями, полягає в тому, що воно знаходитися у владі зла і це символізується ідеєю, що людина кишить злими духами, тобто що людина перебувати під владою злих настроїв, імпульсів і думок, які персоніфіковані у вигляді злих духів, мета яких загибель людини і людський


Концепція Євангелій полягає в тому, що людину постійно тягнуть вниз злі сили, які знаходяться в ньому, а не поза нею, і на які вона погоджується. Ця згода людини з такими силами в ній самому перешкоджають прогресу людського життя.

Злі сили знаходяться в людині, в її власній природі, в самій природі його себялюбія, його егоїзму, його невігластва, його дурості, його злоби, його марнославства і також в тому, що він думає і сприймає видимий світ, зовнішні явища життя, як єдину реальність. Ці недоліки, взяті разом, називаються «дияволом», що служить позначенням тієї страшної сили нерозуміння, якою володіє нерозвинена людина.

Диявол - це сукупність всіх цих недоліків, всіх цих сил неправильного розуміння в людині, і всіх результатів, що випливають з них. І тому диявол називається наклепником або плітком, з однієї точки зору, і обвинувачем, з іншої.

* Перша спокуса Христа

В описі спокуси Ісуса Христа дияволом в Євангелії від Луки говориться, що Ісус перебував у пустелі протягом 40 днів, будучи спокушуваним дияволом. "... Ісус був духом у пустелі протягом 40 днів, будучи спокушуваним дияволом і Він не їв нічого протягом тих днів Потім йде опис першої заключної спокуси цього періоду спокус, що представлено наступним чином: «І Диявол сказав Йому, якщо ти Син Божий наказай цьому каменю щоб він став буханцем хліба».

Давайте візьмемо поверхневий, буквальний або перший рівень сенсу. Христос був голодний і диявол пропонує Йому перетворити камінь на хліб і "Ісус відповів і сказав йому: «Написано, людина буде жити не хлібом єдиним».

На буквальному рівні це якраз те, чим здається фізична спокуса. Зауважте, що раніше Ісус перебував у пустелі 40 днів, коли був спокусливим дияволом. Якщо ми припустимо, що пустеля це буквальна фізична пустеля, чому ж нічого не говоритися про те, як Він був спокушаємо весь цей час. Можна було б просто сказати, що Він вмирав з голоду.

Але у зв'язку з внутрішнім розвитком ми повинні розуміти під терміном «пустеля» - стан розуму, загальний внутрішній стан можна порівняти з буквальною пустелею, тобто стан де немає нічого, що могло б вести людину, де вона більше не знаходитися серед знайомих їй речей і тому знаходиться в пустелі - відчуваючи пустельний стан страждання, замішання і розгубленості, де він наданий повністю самому собі і не знає в якому напрямку йому йти, і більше того, не повинен йти у своєму власному напрямку.

Це саме по собі і є спокуса, тому що весь цей час він голодує через нестачу сенсу.

Навіщо людині залишати все знайоме і йти в пустелю?

Він прагне хліба, але не буквального хліба, а того, якого ми просимо в молитві Господній, так неправильно перекладеного, як «повсякденний хліб».

Він прагне саме керівництва того (духовного) хліба, що фактично означає «хліб для розвитку наших життів», здатного переходити і в іншу субстанцію буквального хліба для завтра. Не для того нашого життя, яким воно є нині, але якою воно може стати.

Хліб необхідний для нашого зросту, хліб - для послідовних і необхідних стадій розуміння. Бо молитва Господня - це молитва про внутрішню еволюцію і хліб, який просять - це хліб розуміння, необхідний для неї.

У такому стані спокусою є робити хліб із себе, тобто слідувати своїм власним ідеям, своїй власній волі в точності, як будівельники Вавилонської вежі, які використовували цеглу і липкий іл свого власного виготовлення замість каменю і вапна. Вони думали, що можуть створити новий світ з їхніх власних ідей.

Чому б людині не покластися на себе і отже на життя ще раз, замість того, щоб чекати чогось, що здається сумнівним? У Євангелії від Матвія відповідь Христа на цю спокусу така: «Людина буде жити не хлібом одним але кожним словом, яке походить з уст Бога».

Зрозумійте собі, що диявол запропонував Христу зробити хліб з себе для того, щоб полегшити свій стан, тобто не дати слова Божого. Диявол каже: «Якщо ти Син Божий прикажи, щоб ці камені стали хлібом?», то напій себе своїми власними силами та ідеями.

Але місія Христа, яка почалася відразу ж після спокуси в пустелі, полягала не в тому, щоб виготовити істину і сенс самому, але в тому, щоб зрозуміти і вчити істині і сенсу слова Божого, тобто більш високого рівня впливу. Випробування стосувалося Його власного самоволія та волі вищого рівня. Він мав виконати Божу волю, не свою власну волю. Він повинен був підпорядкувати низький людський рівень у собі більш вищому або Божественному рівня.

Саме людський рівень піддавався спокусі, бо Ісус був народжений людською матір "ю.

Прийняти нижче за вище - це погибель людини, бо тоді він припише собі те, що йому і не належить. Людина тоді буде випробовувати спокусу сказати «Я єсмь Бог», а не «Бог є Я».

Якщо він говорить перше, він ототожнює себе з Богом з нижчого рівня - це губить його. Якщо він каже: «Бог є Я» він відмовляється від свавілля і робить волю Бога своїм Я в собі і таким чином перебувати під владою Бога і повинен коритися Йому, тобто вищому рівню.

Зверніть увагу, що дияволу належить сказати: "І він звертається до Ісуса зі словами: «Якщо ти Син Божий», то це означає, що Ісус може поводитися так, як Йому подобається, коли Він був на рівні Бога. Все це було в Ісусі, це було в Ньому.

І хоча цю спокусу можна сприйняти зовсім просто, як спокусу, пов'язану з подоланням інстинктивної потреби, в даному випадку, потреби в їжі, очевидно, що за буквальним сенсом лежать інші і набагато більш глибокі смисли і що вони пов'язані з тими проблемами самолюбства, влади і насильства, в якій корениться людська природа.

Ісус мав людську природу в Собі від жінки, Його матері. Завдання полягало в тому, щоб трансформувати її - це абсолютно очевидно в другій спокусі, де Христу пропонується вся влада над видимим світом.

* Друга спокуса Христа

Диявол зображений ведучим Христа на високе місце і показує Йому всі царства світу в миті часу. «Він звів Його і показав усі царства світу в мить часу і Диявол сказав Йому:» Тобі дам усю цю владу, і славу їх бо все це було віддано мені і кому хочу я віддам це. Якщо ти будеш поклонятися мені це буде твоїм ".

Ця спокуса стосується земної влади і глибокого марнославства, яке лежить у кожному. Воно також стосується самолюбства, воно включає любов до миру і його скарбів. Диявол готовий дати Христу мир. Любов до влади, панувати і любов до володіння майном представляють дві сторони самолюбства. Тут показується, як людський рівень у Христі піддається найбільш величезній спокусі, яку тільки можливо уявити: мирськими благами і владою.

Спокуса описана так, щоб показати це дуже ясно. Ісусу даруватися цілий світ у мить часу, тобто одночасно. Ісусу належить відповісти і Він відповідає: "Написано: Ти повинен поклонятися Господу твоєму Богові і тільки Йому повинен служити, тобто не миру та його скарбам ".

Ця відповідь йде з тієї ж основи розуміння, як і той даний в першій спокусі. Є щось крім миру і бажанням володіти ним, є щось ще, ніж повинна володіти людина. Цей вищий рівень, як можливий для людини, так і вже знаходиться в ньому є напрямок, куди має повернутися його бажання влади і слави. Але навіть якщо людина знає цей напрямок і абсолютно впевнена щодо нього, вона все-таки може бути спокушаємо і навіть більше. В іншому випадку Христос не був би спокушений таким чином, Його людська сторона ще відкрита цій спокусі.

Тут треба пам'ятати не тільки про переважний вплив відчуттів і пряме звернення до егоїзму і марнославства, але і про можливо набагато більш тонкі ідеї, що Він буде в змозі за допомогою мирських засобів і зовнішньої сили і влади, допомогти людству, ставши царем на Землі.

Ми знаємо, що учні думали, що Ісус збирається бути земним царем, який володіє усім світом і дасть їм земні нагороди на Землі. Вони думали з нижчого рівня про вищі речі. Спочатку вони не могли зрозуміти, про що говорить Ісус, що Він говорить про досягнення більш високого або внутрішнього рівня, який нічого не має спільного з нижчим рівнем або зовнішнім рівнем життя.

Шлях, яким Христос повинен був слідувати, вів до явної невдачі в зовнішньому житті і до зовнішнього безсилля і смерті призначеної тільки для найбільш виявлених злочинців. Він мав лише кількох вірних послідовників. Все виглядало так, ніби все було абсолютно марно. Звичайно, важко розраховувати зрозуміти це, якщо тільки не вловити всю ідею про два рівні. Спокуса в реальному сенсі тут стосується цих двох рівнів, і відноситися до переходу від одного до іншого.

Якби Ісус був досконалий, то був би вищим від усякої спокуси. Він би не символізував Нового чоловіка або Шлях до Нього.

Він назвав Себе Шляхом «Я есмь Путь» саме з цієї причини.

* Про спокусу загалом

Є різні способи, якими можна спокушати і різні способи, яким ми можемо поступитися спокусі.

Всяка спокуса, якщо вона реально, включає боротьбу між двома речами в людині, кожна з яких прагнути захопити владу. Ця боротьба має дві форми. Це боротьба завжди або між тим, що істинно і тим, що хибно або між тим, що добре і тим, що погано.

Вся внутрішня драма людського життя і результат всього цього в термінах його внутрішнього розвитку полягає в цій внутрішній боротьбі щодо того, що є істина і що брехня, і що добре і що погано. І насправді саме про ці речі завжди думають всі і дивуються в усамітненні свого розуму і серця. Розум - для роздумів над тим, що правда, а серце - для осягнення того, що добре.

* Спокуса щодо правди.

Це має місце в інтелектуальній сфері людини. Кожен дотримується певних речей, які він вважає істинами. Знання, саме по собі, не є істиною, бо ми знаємо багато речей, але не вважаємо їх все обов'язково істинами або ми байдужі до них. Але з усіх речей, які ми знаємо, деякі ми вважаємо істинами. Це наша особиста істина і вона належить нашому інтелектуальному особистому життю, бо знання і істина належать розуму.

Розумове життя людини є ніщо інше як те, що вона вважає правдою. І коли це якимось чином зачіпається, він відчуває занепокоєння. Чим більше він цінує те, що вважає правдивим, тим більше він буде відчувати тривогу, коли в його розум входять сумніви. Це слабка форма спокуси, в якій людина повинна думати про те, що вона вважає і цінує як істину і з цього боротися зі своїми сумнівами.

Потрібно зрозуміти, що нікого не можна спокушати тим, чого він не цінує. Тільки щодо того, що він цінує, він може бути спокушаємо. Сенс спокуси в тому, щоб посилити все те, що людина цінує як правду.

Протягом усіх Євангелій очевидна ідея, що людина повинна боротися і боротися в собі. У Євангеліях говориться про внутрішній розвиток та еволюцію людини. Це вимагає внутрішньої боротьби, тобто спокуса необхідна. Але людей іноді ображає думка, що вони повинні боротися за правду і повинні пройти через спокуси щодо її. Але необхідно боротися за знання, також як і боротися з собою.

Спокуса щодо добра.

Це неінтелектуальна, але емоційна спокуса. Воно належить до того, що людина бажає, а не до того, що вона думає. Основа того, чого людина хоче - це те, що вона відчуває, є добро.

Всі бажають і діють з того, що як вони відчувають, є добро. І все, що людина бажає, ставитися до навмисного життя, життя її намірів. Ніщо не створює навмисного життя, крім як те, що він відобразив у собі, як добро. Якщо все, що людина вважає добром відібрати у неї, то його навмисне життя, життя намірів припинилося б, також як якщо все, що людина вважає істиною, було б відібрано у нього, його б інтелектуальне життя припинилося б.

В Євангеліях вся правда пов «язана зі знанням Христового вчення і все добре пов» язане з любов «ю до Бога і любов» ю до свого ближнього.

Все, що людина любить, вона вважає добром, а те, що вона вважає добром, вона бажає і з неї діє. Якщо він любить тільки себе, тоді він - людина, для якої добро означає тільки його власне благо і все, що не ставитися до його власного блага, він буде вважати поганим.

Розвиток волі відбувається через розвиток любові. А розвиток любові відбувається за рахунок самолюбства.

Оскільки чоловік може бути спокушаний тільки через те, що він цінує, як істину, то він може бути спокушаний щодо своєї волі і діянь тільки через посередництво того, що він любить.

І оскільки всяка спокуса в реальному сенсі є спокуса щодо істини Слова, тобто вчень Євангелій і добра Слова, спокуса відносно добра на відміну від спокуси відносно істини починається тільки тоді, коли людина починає переходити за рівень самолюбства в те, що називається милосердям або любов'ю до ближнього, через відчуття існування Бога як джерела любов

Спокуса відносно правди неминуче починається задовго до спокуси відносно добра. Але якщо в людині немає природного милосердя, йому буде важче пройти через свої спокуси щодо істини.

Правда повинна спочатку увійти в людину і рости в ній перш, ніж вона зможе змінити напрямок своєї волі, перш ніж зможе змінитися її почуття того, що є добро. Коли він починає відчувати, що в нього входить почуття справжнього добра - обидва почуття будуть чергуватися. Пізніше він буде відчувати боротьбу між новим добром і тим, що він раніше вважав добром. Але до цього часу він повинен бути в змозі дотримуватися істини, як би мало йому це не вдавалася відносно добра.

Людина насправді перебувати між двома рівнями: нижнім і верхнім. І всяка реальна спокуса починається тільки тоді, коли справа відбувається саме так: бо нижній рівень приваблює його, і він повинен знайти дорогу між ними. Насправді він піднімається трохи і падає назад, як п'яний намагається встати з підлоги.

Але якщо спокуса відносно добра дійсно починається, чим би вона не закінчилася, коли б то не було, він ніколи не повинен дозволяти невдачі або видимої невдачі воювати проти істини, якої він дотримується. Якщо він допустить це, він буде втрачати якусь кількість відчуттів істини з кожною невдачею. Що б він не робив, він повинен дотримуватися правди, яку він отримав, і зберігати її живою в собі.

* Третя спокуса Христа

У третій спокусі Христа Диявол знову починає словами «Якщо ти Син Божий...» Необхідно зрозуміти, що Христос повинен був боротися проти самолюбства у всіх його формах, проти всіх видів земної любові і всього, що відбувається з них. Він повинен був подолати всяке почуття самовладання, що виникає з людського рівня в Ньому для того, щоб підпорядкувати його вищому рівню.

Спокуса, в реальному сенсі, пов'язана зі ставленням нижчого рівня в людині до будь-якого можливого більш високого рівня. Пам "ятайте, що основною ідеєю Євангелій є те, що людина повинна пройти від нижчого до більш високого стану і що є внутрішня еволюція або" друге народження ".

Оскільки Боже Слово є вчення про засоби, необхідні для цієї внутрішньої еволюції, вся розумова спокуса в Євангеліях стосується особистих думок людини про правду слова та правду відчуття, а вся емоційна спокуса ставитися до самолюбства і любові до Бога.

Природно є невідповідності між нижчим і вищим рівнем, точно так само, як можна було б сказати, що є невідповідність між насінням і рослиною. Ми могли б сказати, що насіння могло б жити для себе і бути повно самолюбства або воно може віддати себе і своє свавілля на волю вищих впливів, які прагнуть впливати на нього так, що воно ставати в результаті трансформації, ростінням.

Третя спокуса дана в наступних словах Євангелія від Луки: "І він повів Його в Єрусалим і посадив Його на верхівці храму і сказав Йому: "Якщо ти Син Божий, кинься звідси, бо написано Він дасть своїм ангелам наказ щодо тебе берегти тебе, своїми руками вони підтримають тебе, щоб ти випадково не розшиб своїх ніг про камінь. І Ісус відповів йому: «Ти не повинен спокушати Господа Бога Свого».

Це можна зрозуміти як те, що самолюбство неминуче поклоняється тільки собі, тому воно може приписати і дійсно приписує божественність собі, тобто нижче уявляє, що воно вище і таким чином спокушає Бога. Воно не може відчувати свою власну нікчемність і тому роздмухується до небес і тоді в сп'янінні від своєї власної «божественності», в божевіллі самозбільшення воно може спробувати зробити неможливе і погубити себе.

У описах спокуси дияволом сказано, що Христос був веденням Духом у пустелю. У Єв. від Луки Христос був веденням Духом у пустелю протягом 40 днів, будучи спокушуваним дияволом. У Єв. від Марка вираз сильніший: «І негайно Його Дух жене в пустелю, і Він був у пустелі 40 днів спокушуваний сатаною і Він був з дикими звірами». У Єв. від Матвія: «Тоді Ісус був у пустелі, щоб бути спокусливим дияволом».

Спокуса в пустелі в кожному Євангелії, де їх описано, надана після хрещення Ісуса, як Ісуса.

Здається дивним, що Христа повинен вести до спокуси саме той самий Дух внутрішнього осяяння, яким Він був наповнений!

Але Христос вчив, що людина повинна народитися знову від Духа, і що без спокуси немає трансформації.

Дух є об'єднуючий засіб, медіум між вищим і нижчим. Людське в Христі повинно було бути трансформовано і піднято до божественного рівня і оскільки Дух є проміжне, що піднімає нижче через серію трансформацій до вищого, завдання Духа полягає в тому, щоб вести людину в «пустелю», ні, вірніше, - у повну розгубленість, піддати його спокусі всіма елементами так, щоб все, що марно для його самоеволюції, залишилося б позаду його, а все, що може рости і розуміти, було б висунуто вперед.

Диявол символізує все, що в людині не може розвиватися і все, що не хоче розвиватися, що ненавидить саму ідею внутрішньої еволюції, все що бажає тільки злословити, неправильно розуміти і чинити по-своєму.

Людина, яка прагне до реального внутрішнього розвитку, все це повинна поступово залишити позаду і не дати всьому цьому займати перше місце і керувати ім. тобто порядок речей в людині повинен змінитися і те, що перше має стати останнім.

Тому в одному з описів Ісусові слід сказати, і Він говорить Дияволу: «Будь позаду мене, Сатана». Те, що цей новий внутрішній порядок в людині, яка викликається спокусою, не може з'явитися відразу, ясно зі слів Євангелія від Луки, де сказано, що спокуса Христа не закінчилися. Сказано: «Диявол відійшов від Нього на деякий час».

Andy_asp Шукач Істини

Найпопулярніше на сайті