Неділя, 28 лютого 2021

Здоров'я

Все можна купити, тільки здоров’я — ні

Евкаліптова олія: склад, лікувальні властивості, застосування

Евкаліпт - вічнозелене дерево, що росте в тропіках і субтропіках, про цілющі властивості якого людям було відомо здавна. Він застосовується і сьогодні для лікування хвороб і загоєння ран, для зняття втоми і в багатьох інших цілях. Ефірна олія евкаліпта - це безбарвна рідина або злегка пофарбована в жовтий. Воно має характерний смолисто-терпкий запах. З однієї тонни сировини (молодого листя і втечі) шляхом гідродистиляції виробляють 3-5 кг ефірної олії.

Олія евкаліпту містить 60-80% терпіна цинеолу, чим і обумовлений його терапевтичний ефект. Всього до складу входять приблизно 40 компонентів, у тому числі органічні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, альдегіди.

Евкаліптове масло має безліч корисних властивостей: антисептичне, протизапальне, живляче, жарознижуюче, болезаспокійливе, антипаразитарне. Воно сприяє концентрації уваги, швидкому відновленню після стресів, підвищенню інтелектуальних здібностей, працездатності та бадьорості. Його можна розпорошувати в повітрі для знезараження, відлякування комах, сприятливого впливу на психологічний стан людини. Можна змішати 1-2 краплі олії з базовою рослинною олією для нанесення на шкіру - для зняття головного болю, усунення спеки і лихоманки, для розтирання області шиї і грудей при простудних захворюваннях, для розтирання при ревматизмі і суглобових болях, для масажу. При нежиті рекомендують сбризнуть подушку маслом.

При простудних і гострих респіраторних захворюваннях масло можна застосовувати для інгаляцій, капати в аромалампу, додавати у ванну.

При нанесенні на шкіру олії евкаліпту іноді може виникати відчуття печіння і легке почервоніння на кілька хвилин - це нормально. Однак бувають випадки індивідуальної непереносимості, коли від застосування олії слід відмовитися. Не слід його використовувати також при вагітності і для дітей до двох років. При ангіні та інших проблемах з горлом застосовується полоскання горла розчином олії для дезінфекції, зняття запалення і болю. У деяких випадках, за призначенням лікаря, допускається прийом олії евкаліпта всередину. Воно, наприклад, корисне при цукровому діабеті, оскільки ефективно знижує цукор у крові. Ефірна олія використовується як косметичний засіб для догляду за шкірою (особливо жирною і схильною до запалень) - вона додається в базову рослинну олію або в крем. Додавання масла в шампуні або бальзами для волосся допомагає зміцнити волосся і розлучитися з перхотою. Його також можна використовувати для відбілювання пігментних плям, нормалізації сальних залоз.

Для більш швидкого загоєння ран, язв, обморожень і опіків роблять компреси з маслом евкаліпту. Воно ефективне також проти герпесу, фурункулів і акне.

У гінекології олія застосовується для лікування запалень у матці та придатках, лікування ендометритів; в урології - для лікування уретриту і циститу. Чоловікам воно допомагає впоратися з простатитом.