Середа, 01 грудня 2021

Будівництво

Моя хата небом крита, землею підбита, вітром загороджена

Амфотерні ПАВ: з чого отримують, види, класифікація, принцип дії, добавки в побутову хімію, плюси і мінуси застосування

На сьогоднішній день існує дві думки. Одні кажуть, що амфотерні ПАВ - це шкідливі речовини, які не варто застосовувати. Інші ж стверджують, що це зовсім не так небезпечно, а їх використання необхідно. Щоб зрозуміти, чому виникла ця суперечка, необхідно розібратися з тим, що собою являють ці складові.

Загальний опис

Варто почати з того, що добавка амфотерних ПАВ в шампунь, наприклад, просто необхідна. Вся справа в тому, що якщо мити волосся тільки за допомогою води, то вдасться видалити лише ті забруднень, які піддаються розчиненню у воді. Пил, бруд і піт не розчиняються в зазвичай рідині, а, навпаки, будуть створювати міцні сполуки з ліпідами шкіри. Через це застосування хімічних речовин необхідно, щоб видалити такі речовини зі шкіри, волосся.

Сьогодні існує 4 види ПАВ, які відрізняються між собою полярністю своїх молекул. За цією ознакою відрізняють аніонні, катіонні, неіонні або ж амфотерні. Варто зазначити, що деякі називають амфотерну групу ще іонною. Через це бувають проблеми, оскільки люди вважають, що таких груп 5 - амфотерні ПАВ, іонні та інші. Однак це не так і їх всього 4.

Опис першої категорії

До цього виду відносять аніонні і криптоаніонні сульфоз 'єднання. Крім того, ці речовини відносяться до тензидів, які найбільш сильно серед інших не сумісні з брудом. І саме на цю хімічну речовину найбільше скаржаться всі ті, хто виступає проти застосування ПАВ. Однак же якщо дивитися на речі з практичної точки зору, то саме ця група є найкращою добавкою в будь-який миючий засіб. Аніони та криптоаніони найбільш ефективно видаляють бруд з поверхонь, з якими контактують. З цієї причини на сьогоднішній день практично всі ефективні миючі засоби містять в собі таку добавку.

Отримання та застосування

Відразу варто зазначити, що саме цю групу люди навчилися отримувати раніше за все. З плином часу і розвитком людства, можна було отримувати аніонні тензиди з білків і жирів, ощілочених за допомогою золи та інших сполук такого типу. На сьогоднішній день основним джерелом сировини для отримання аніонних і криптоаніонних ПАВ є кокосове, пальмове, рапсове масло, а також масло з коров 'ячого або козячого молока.


Що стосується принципу роботи цієї категорії ПАВ, то вона заснована на особливій будові молекул цієї групи. Вся справа в тому, що вони складаються з двох частин - гідрофільної та гідрофобної. Одна з них (гідрофільна) любить воду, інша ж, навпаки. Перша частина молекули дозволяє речовині контактувати з водою і нею ж змиватися. Друга частина, навпаки, вступає в контакт з неполярними речовинами, тобто пилом, брудом, жирами та іншим. Під час миття голови шампунем, наприклад, гідрофобні частини захоплюють бруд та інші схожі речовини в міцеллу - порожня куля. Так виходить, що під час змивання шампуня водою видаляються і всі забруднення.

З основних переваг цієї групи виділяється швидке, якісне і повноцінне видалення бруду з поверхні шкіри, а також придатків. Крім того, молекули здатні до піноутворення, мають бактерицидні та бактеріостатичні властивості.

Амфотерні і неіонні групи

Всі виробники якісної продукції, яка містить в собі аніонні ПАВ, розуміють, що необхідно якомога сильніше пом 'якшити їх дію по відношенню до жирової ліпідної мантії людини, але при цьому анітрохи не знизити їх очищуючий вплив. Саме для вирішення даної проблеми використовуються амфотерні ПАВ. Деякі також називають неіонну і амфотерну групу соПАВами.

Ця група тензидів призначена для того, щоб нейтралізувати кислотну реакцію аніонів. Крім того, вони також сприяють якнайшвидшому розщепленню цих речовин, а також ущільнюють і зменшують повітряність, тобто діаметр бульбашок піни.

Соїт сказати про те, що види амфотерних ПАВ - це найбільш дорогі представники серед всієї продукції. Для отримання даної речовини необхідно провести процедури витискання, екстракції, наполягання, ректифікації та окислення природних речовин. Для отримання речовини підійде як рослинна, так і тварина сировина. Існує кілька найбільш відомих і поширених продуктів, які застосовуються для видобутку цих добавок. Амфотерні ПАВ отримують з мильнянки, водоростей, м 'якоті яблук, коренеплодів, пальмової олії та молочних продуктів.

Принцип дії амфотерної групи

Щоб зрозуміти важливість добавки амфотерних ПАВ, необхідно мати хоч найменші уявлення про хімічні процеси. Відомо, що протилежно заряджені речовини будуть попарно притягуватися один до одного, через що їх спорідненість буде зменшуватися, а самі вони будуть випадати в осад. Все це призведе до того, що сильно впаде очищуючий ефект. Вирішити дану проблему вдалося введенням саме амфотерних ПАВ.

Їхній принцип дії заснований на тому, що вони здатні легко віддавати або ж приєднувати електронну пару того середовища, в якому вони знаходяться. Іншими словами, в кислотному середовищі вони здатні змінювати свої властивості. Якщо помістити їх у лужне середовище, то вони виступатимуть у ролі аніонів, а в кислотному середовищі гратимуть роль катіонів.


Властивості речовини

У косметиці амфотерні ПАВ необхідні для того, щоб захищати шкіру і волосся від сухості, а також подразнення. Крім цього, тензиди даної групи здатні відновлювати роговий шар епідермісу, кератин волосся, пом 'якшувати, а також підвищувати еластичність сполучної тканини.

Неіонні склади

Як вже говорилося раніше, не буває більше 4 видів основних поверхнево-активних речовин. Неіоногенні ПАВ, амфотерні ПАВ - це дві різні категорії, однак амфотерні є ще й іонними, що приблизно одне й те саме. Іонними вважаються ті речовини, після розчинення яких залишаються ці самі іони. Іншими словами, неіонні ПАВ являють собою єдину групу серед інших, після розчинення яких не утворюється іонів. У цю категорію входять такі ефіри жирних спиртів, як полігліколеві та полігліколенові. До такої групи можна віднести, наприклад, фейстензид - це рідина з хорошою плинністю, яка складається з лимонної кислоти і жирних спиртів.

Для того щоб отримати такі добавки, необхідно проводити процедуру оксиетилювання рослинних олій. Основною сировиною для отримання неіонної групи стало касторове масло, паростки пшениці, льону, кунжуту, календули, петрушки. Одна з ключових особливостей цієї групи полягає в тому, що вони можуть існувати або в рідкій, або в пастоподібній формі. Тобто в твердих миючих речовинах (милі, порошку) такі засоби міститися не можуть.

Що стосується застосування даної групи ПАВ, то складні ефіри являють собою таку речовину, як дисперсійний міцелярний розчин. Дуже часто його також називають "" розумним милом "". Суть назви розкривається тим, що миючий засіб здатний видаляти бруд і жир з поверхні шкіри або ж волосся, не пошкоджуючи при цьому захисну мантію шкіри.

Якщо говорити про властивості неіонної категорії речовин, то вони здатні збільшити безпеку, екологічність і м 'якість складу. Біологічна розкладальність даної групи тензидів становить 100%. Здатні активізувати лікувальні добавки, які можуть міститися в миючому засобі для волосся, можуть відновлювати пошкоджені шари епідермісу, надавати брадикіназний і поліруючий вплив.

Чи шкідливі амфотерні добавки?

Природно, що багатьох цікавить питання, яку шкоду амфотерні ПАВ несуть для шкіри людини і її здоров 'я загалом. Тут відразу варто сказати, що якщо дивитися на зворотний бік впливу всіх поверхнево-активних речовин, то амфотерна група є серед них найбільш безпечною.

Опис впливу амфотерної категорії на людину

Варто почати з того, що піна, яка утворюється під впливом саме цих поверхнево-активних речовин, найбільш помірна, а також вона може поліпшити якість волосся. До того ж амфотерні добавки самі по собі викликають мінімальне подразнення шкіри голови, але при цьому здатні зняти роздратування, яке викликане іншими речовинами, і може бути більш сильним. Якщо поєднувати амфотерні тензиди та аніонні, то можна домогтися поліпшення піноутворення, а також знизити шкоду рецепту для шкіри. Якщо ж з 'єднувати цю групу з катіонами, то можна значно поліпшити кондиційні засоби, що позитивно позначиться на здоров' ї шкіри і волосся.

Якщо говорити про миючі засоби, то в них амфотерні продукти також зустрічаються досить часто, але у вигляді добавки бетаїну. Щоб отримати саме такі складові для миючого, доводиться використовувати жирні кислоти кокосової, соєвої, соняшникової олії. Крім того, думку про те, що буде завдано шкоди амфотерними ПАВ для людини, можна змінити тим, що її додають у шампунь для дітей. Це обумовлено якраз тим, що речовина досить невинна, а при потраплянні на рогівку ока не викликає роздратування.


Шкода інших груп

Дехто вважає, що аніонна група є досить небезпечною для людини. І причому небезпека полягає саме в тому, для чого їх додають до складу, тобто вони занадто старанно видаляють жири, знежирюючи при цьому шкіру. Це веде до руйнування гідроліпідної плівки, пошкодження ліпідів шкіри і проникнення поверхнево-активних речовин у більш глибокі шари. Може бути порушений баланс мікрофлори, можливо також порушення механізмів, що відповідають за фізіологічне салоутворення. Можна сказати, що шкіра висушується занадто сильно під дією аніонів, через що швидше старіє.

Відзначається також, що можливе накопичення цієї групи поверхнево-активних речовин в серці, мозку, печінки і особливо багато в жирових відкладеннях. Потрапляючи в ці місця, аніонні ПАВ продовжують руйнувати організм зсередини і даний процес триває досить довго. Він також здатний втрутитися в обмінні функції організму.

Все це призводить до того, що виникає необхідність знешкодження таких наслідків. Саме для цього рясно і застосовується амфотерна група ПАВ, незважаючи на те що вони найбільш дорогі.

Підсумки

Якщо підводити підсумок всьому вищесказаному, то можна зробити один висновок. Для отримання будь-якої поверхнево-активної речовини використовуються природні ресурси. Однак якщо не дотримуватися правил змішування або консистенції, або ж не додавати, наприклад, амфотерні тензиди, то миючі речовини можуть заподіяти шкоди.

Найпопулярніше на сайті